het kind


De leefwereld van het kind is iets apart,

onschuldig en onbevreest.



Het is een periode in je leven waar alles kan

en waar je vrijheid nog oneindig lijkt.



Je bent nog nieuwsgierig.



Je hebt nog vele doelen voor je ogen

die voor anderen soms onbereikbaar zijn.



Deze dromen en energie dat het kind bezit,

de verwondering dat het heeft.



Dit kind in jouw moet je koesteren.




Ine Deprince

zondag 9 januari 2011

Boekentip: 'Olivia en de prins.'


Dit verhaal lijkt wel een sprookje te zijn, maar dat blijkt toch niet zo te zijn. Het gaat over een prins, maar over welke prins gaat het en hoe zou hij er in godsnaam moeten uitzien. Hoe zou jouw prins(es) er uitzien? Heb jij daar al enig idee van of heb je hem/haar al gevonden? Misschien kan dit boek jouw vragen beantwoorden.

Een boek om voor te lezen voor kleuters of misschien lees jij dit boek ook eens. Het onderwerp dat dit boek hanteert is iets dat in mij ogen toch bij alle leeftijden thuishoort. Dit boek stelt vragen over de ware prins(es) van jou en mij.
Ik vond dit boek een zeer apart verhaal, vooral de manier waarop.
Ideaal om een thema mee in te leiden en om zaken los te maken bij de kleuters en misschien ook bij jezelf. Want alle meisjes ( vrouwen) hebben wel eens over hun droomprins gedroomd of er toch eens over nagedacht. Misschien iets minder voor de jongens ( mannen), maar ik denk dat jongens (mannen) ook wel eens nadenken over hun droomprinses. Een test of jouw liefde wel degelijk de man of vrouw van jouw leven is.

Ine Deprince

De dwarsfluit

De dwarsfluit is een blaasinstrument die ik heb leren bespelen toen ik 10 jaar oud was. Ik heb deze opleiding volledig gevolgd en ik ben afgestudeerd in 2010. Dit instrument is zeer compact en praktisch om mee te nemen en te gebruiken in de klas, ideaal.

Een dwarsfluit is niet zomaar een muziekinstrument, het is een uniek blaasinstrument met een specifieke klankkleur. Deze klankkleur is dezelfde als die van een piano en van jouw stem. Een dwarsfluit wordt ook een houtblazer genoemd. Deze term komt uit de geschiedenis van dit instrument. Oorspronkelijk was de eerste dwarsfluit gemaakt uit hout, de traverso. Vanuit dat concept zijn ze vertrokken naar de dwarsfluit die nu op de markt beschikbaar is.

Op deze foto zie je een normale, standaard dwarsfluit. Je hebt ook variatie in de grote van de dwarsfluit, zoals je ook verschillende soorten stemmen hebt. In volgorde van hoogte komt dit neer op een piccolo, de dwarsfluit, de altfluit en de basfluit. Ik heb op deze vier verschillende dwarsfluiten gespeeld, niet altijd even gemakkelijk. Vooral de basfluit vind ik moeilijk, omdat je veel meer lucht nodig hebt om er klank uit te krijgen.

Ik heb vaak deelgenomen aan verschillende projecten en workshops samen met mijn instrument. Mijn fluit en ik hebben samen al veel meegemaakt en uitgespookt in het leven. Wij hebben een band met elkaar, doordat mijn fluit voor een deel samen met mij is opgegroeid. Het bespelen is voor mij een ontspanning, eigenlijk een genot en een uitlaatklep voor mijn emoties.

Ine Deprince

Meer informatie kun je vinden op:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Dwarsfluit

zaterdag 8 januari 2011

Kindertekeningen van juf Ine

Deze tekeningen heb ik gemaakt toen ik in de kleuterklas zat. Zoals veel kleuters was mijn tekentalent niet groot.

Op deze eerste tekening zie je een vis die hoogstwaarschijnlijk een aangeleerde codering is. Verder verschillende gesloten vormen en één kindje die aan het duiken is in de zee. Daarnaast zie je ook dat de onderkant van het blad als grondlijn is gebruikt. Ik zat toen waarschijnlijk in de 2de kleuterklas en had deze tekening in het thema zee getekend.
Op deze tweede tekening, heb ik een kindje getekend. Dit is een thema die dicht bij de leefwereld van de kleuters ligt en ook vaak wordt getekend.
Merkwaardig is dat het kindje nog geen voeten en handen heeft. Voor een kleuter is dit heel normaal dat het getekende kindje niet overeenkomt met de realiteit. Aan beide armen zie je wel een aantal stippen zweven. Je zou kunnen denken dat dit de vingers zijn, maar daar
ben ik niet zeker van. Je kunt opmerken dat het kindje volledig zwart omrand is.Dit wijst erop dat ik het kindje in delen heb getekend en nog niet in één geheel.
Op de derde tekening heb ik een varkentje of biggetje getekend, lekker in het zonnetje. Je kunt de opbouw van de tekening volledig ontleden. De onderkant van het blad is gebruikt als grondlijn. De grassprieten zijn allemaal afzonderlijk geplaatst. De wolken zijn blauw ingekleurd en de zon is ook aanwezig. Het afzonderlijk plaatsen van grassprieten, wolkjes, … komt zeer vaak voor in de kindertekeningen. Kleuters denken dat elk grassprietje zijn eigen plaats heeft op een tekening en elkaar niet kunnen overlappen. Dit verandert geleidelijk naar het waarheidsgetrouw tekenen.

Deze drie tekeningen heb ik kunnen bewaren in mijn verzamelmap. Ik heb deze rond mijn 4- à 5-jaar getekend. Er zijn boeken die suggereren dat er een verband is met de emoties die in het kind omgaan en hun gemaakte tekeningen. Er zou dus een zekere symboliek in de kindertekeningen zitten. Het kan eens leuk zijn om daarover eens wat meer informatie van op te zoeken. Misschien kan dit tot een verassing leiden.

Ine Deprince



Boekentip: 'Het geheim van de maan.'

Dit voorleesboek kun je voorlezen voor een kleuter van de 2de of 3de kleuterklas. Het gaat over een muisje die Knabbel noemt. Samen met zijn mama en met de hulp van het licht van de maan gaan zij elke avond eten zoeken. Op een avond ziet de maan er anders uit, de maan wordt kleiner. Zijn moeder legt uit dat het maanfeest van de maanmuizen is begonnen. Zij knabbelen elke dag een stukje van de maan totdat ze helemaal verdwenen is. In dit prentenboek zijn er mooie prenten die tonen hoe de maan geleidelijk verdwijnt. Eerst is de maan er maar voor driekwart, dan een halve maan, nog een maansikkel en dan is de maan weg. Dit prentenboek biedt een nieuwe kennis aan woordenschat voor de kleuters en is een leuk thema om in de klas eens rond te werken. De nacht waar er geen maan aan de sterrenhemel staat, gebeurt er iets moois. Een waardevolle les voor Knabbel en voor jullie.


Ine Deprince

woensdag 5 januari 2011

De boerderij van mijn grootouders

Deze boerderij is het levenswerk van mijn meme en pepe en mijn grootouders. Ik heb hier als kind zeer veel gespeeld, gezien en geleerd over het leven van vroeger. Deze boerderij draagt een enorme geschiedenis met zich mee, dit kan je zien aan de kogelgaten, het volledig houten dak, de volledig houten schuur en de vele koterij voor de dieren. Binnen enkele jaren zal deze boerderij belaas niet meer benuttigd worden, aangezien niemand bereid is de boerderij over te nemen.

Mijn grootouders waren gevlucht tijdens de Spaanse bezetting naar deze boerderij. Zij hebben eerst vele jaren in de boerderij gewerkt om deze te kunnen kopen. In die tijd waren zij rijke boeren die het goed hadden. De landbouwsector was toen nog heel belangrijk en je kon er een goede frank mee verdienen.
Tijdens WOI & WOII kwamen er hier veel vluchtelingen langs die een seizoen hielpen op het land. Mijn pepe heeft hierover vele verhalen verteld. De kogelgaten in de keuken zijn getuige van de bezetting van de Duitsers. Deze bezetting heeft maar één jaar geduurd, maar de ravage was toen enorm. Zeker als je weet dat grootmoeder de boerderij toen alleen runde.
Na de wereldoorlogen kwam de boerderij voorzichtig in verval. Mijn pepe vond het belangrijk dat zijn kinderen konden studeren en de boerderij was minder belangrijk. Genoeg om rond te komen was de hoofdzaak.
Nu is de boerderij in verval, net nog niet onbewoonbaar verklaart. Maar de herinneringen blijven toch, want ooit was dit een levend en bruisend huis.

Ine Deprince